E- ISSN: 3023-6215
Anesthesia management at tympanomastoidectomy procedure with fontan circulation [Anatol J Med ]
Anatol J Med . 2017; 27(1): 65-68 | DOI: 10.5222/terh.2017.065

Anesthesia management at tympanomastoidectomy procedure with fontan circulation

Sinan Yılmaz1, Ferdi Gülaştı1, Ömer Faruk Gülaştı2
1Department of Anesthesiology and Reanimation, Adnan Menderes University School of Medicine, Aydın, Turkey
2Department of pediatric cardiovascular surgery, İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Konak/İzmir, Turkey.

Introduction: Successfull surgery results of children with congenital heart disease has increased the possibility of encountering those children with various cardiac diseases during anesthetic practices. Those patients whose cardiac anatomical defects are treated palliatively or partially have restricted cardiovascular and pulmonary reserves. During the anesthetic practices, this situation may be seen more distinct.
Case: In this research we present the general anesthesia experience of left cholesteatoma and left tympanomastoidectomy surgery on a sixteen year old male patient with fontan circulation.
Discussion: Preoperative evaluations of children with Fontan circulation must be done detailed in case of possible problems before second surgery. Furthermore, those children must be followed up closely about the factors which may cause the damage of pulmonary flow during the surgery.

Keywords: General anesthesia, congenital heart disease, fontan circulation,

Fontan sirkülasyonu olan bir hastada timpanomastoidektomi cerrahisinde anestezi yönetimi

Sinan Yılmaz1, Ferdi Gülaştı1, Ömer Faruk Gülaştı2
1Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, Aydın
2İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı,İzmir

Giriş: Konjenital kalp hastalığı (KKH) ile doğan çocukların cerrahisindeki başarılı sonuçlar, anestezi uygulamaları sırasında farklı kardiyak hastalığı olan bu çoçuklarla karşılaşma olasılığımızı arttırmıştır. Kardiyak anatomik defektleri palyatif yada kısmi olarak düzeltilen, bu hastaların kardiyovasküler ve pulmoner rezervleri genellikle sınırlıdır. Anestezi uygulamaları sırasında bu durum daha da belirginleşebilmektedir.
Olgu: Bu yazıda, Fontan sirkülasyonlu 16 yaşında erkek hastada, sol kolestatoma ve sol timpanomastoidektomi ameliyatındaki genel anestezi deneyimimizi sunduk.
Yorum: Fontan sirkulasyonlu çocukların, ikincil ameliyat öncesinde görülebilecek sorunlar açısından preoperatif değerlendirilmeleri ayrıntılı yapılmalıdır. Ayrıca, ameliyat sırasında özellikle pulmoner akımın bozulmasına neden olacak faktörler açısından bu çocukların yakın takibi gerekmektedir

Anahtar Kelimeler: Genel anestezi, konjenital kalp hastalığı, fontan sirkulasyonu

Sinan Yılmaz, Ferdi Gülaştı, Ömer Faruk Gülaştı. Anesthesia management at tympanomastoidectomy procedure with fontan circulation. Anatol J Med . 2017; 27(1): 65-68

Corresponding Author: Sinan Yılmaz, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale