E- ISSN: 3023-6215
Determination of Mortality Risk of Infants in Intensive Care Unit PRISM and PIM Scoring [Anatol J Med ]
Anatol J Med . 2004; 14(1): 41-48 | DOI: 10.5222/terh.2004.34966

Determination of Mortality Risk of Infants in Intensive Care Unit PRISM and PIM Scoring

Aslı Kızılgüneşler Aslan1, Feyza Umay1, Oya Halıcıoğlu1, Sümer Sütçüoğlu1, Berrak Sarıoğlu1, Işın Yaprak1
SSK Tepecik Eğitim Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Klinikleri, İzmir

Aim: Scoring systems that predict the risk of mortality for children in an intensive care unit (ICU) are needed for evaluation of the effectiveness of pediatric intensive care. The Pediatric Risk of Mortality (PRISM) and the Pediatric Index of Mortality (PIM) scores have been developed to predict mortality among children in ICU. The purpose of this study was to evaluate whether these systems are effective and appropriate for our ICU patient population. Methods: PRISM and PIM scores were caiculated prospectively during a one-year period on solely non-surgical 105 infants admitted to the ICU. Statistical analysis was performed to assess the performance of the scoring systems. Results: There were 29 (27.6 %) deaths and 76 (72.4 %) survivors. SMR and Z scores for PIM and PRISM signified higher mortality and poor performance. Mortality prediction by the scoring systems appeared to be underestimated in almost all risk groups. The Hosmer and Lemeshow test showed a satisfactory overall calibration of both scoring systems. Although ROC analysis showed a poor discriminatory function of both scores, a marginally acceptable performance for PIM was observed. ROC curue also showed an acceptable performance for PIM in patients with pre-existent chronic disorder. Conclusion: Although care must be taken not to overstate the importance of our results, we think that when revised according to the characteristics of the population, PIM may yield a favorable performance in predicting the mortality risk for infants in ICU, especially in countries where the mortality rate is relatively higher and pre-existent chronic disorders are more common.

Keywords: Infancy, intensive care, mortality, PIM score, PRISM score

Yoğun Bakımda İzlenen Süt Çocuklarında Mortalite Riskinin Belirlenmesi: PRISM ve PIM Skorlama

Aslı Kızılgüneşler Aslan1, Feyza Umay1, Oya Halıcıoğlu1, Sümer Sütçüoğlu1, Berrak Sarıoğlu1, Işın Yaprak1
SSK Tepecik Eğitim Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Klinikleri, İzmir

Amaç: Pediatrik yoğun bakım ünitelerinin verimliliklerinin arttırılabilmesi ve yoğun bakım hastalarının değerlendirilmesinde standardizasyonun sağlanabilmesi için mortalite riskini önceden belirleyebilen skorlama sistemleri geliştirilmiştir. Bu prospektif çalışmanın amacı Pediatrik Mortalite Riski Skorlaması (PRISM) ve Pediatrik Mortalite İndeksi (PIM)'n in süt çocukluğu dönemi yoğun bakım hastalarındaki performanslarını ve hasta populasyonumuzdaki kullanılabilirliğini araştırmaktır. Yöntem: Hastanemiz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Klinikleri Süt Çocuğu Yoğun Bakım Ünitesinde 01.01.2002¬31.12.2002 tarihleri arasında izlenen yaşları 1 ile 24 ay arasındaki toplam 105 olgu çalışma kapsamına alınmış, PİM skorları ilk 1 saatte, PRISM skorları ilk 24 saatte prospektif olarak değerlendirilmiştir. Cerrahi ve travma hastaları çalışma kapsamı dışında tutulmuştur. Her iki skorlama sisteminin performansı, Standard ize ölüm hızı (SMR) ve Z skoru ile değerlendirilmiş, PRISM ve PIM skorlarının sağkalım ve mortaliteyi önceden belirleyebilme etkinliği ROC (receiver operating characteristic) eğrisi kullanılarak araştırılmıştır. Skorlama sistemlerinin kalibrasyonunu belirlemede Hosmer ve Lemeshovu goodness-of-fit istatistiksel analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma grubundaki yoğun bakım hastalarında mortalite %27.6 (n=29), sağkalım %72.4 (n=76) olarak bulunmuştur. PIM ve PRISM için SMR ve Z skorları, beklenenden yüksek ölüm hızı ve yetersiz performans göstermiştir. Risk gruplarında skorlama sistemleri ile belirlenen mortalite hızı gözlenenden düşük saptanmıştır. Hosmer ve Lemeshovu testi ile skorlamaların kalibrasyonunun uygun olduğu belirlenmiştir. ROC analizi ile her iki skorlamanın ayrım etkinliği yetersiz olarak saptanmış ise de, PIM için kabul edilebilir olarak değerlendirilmiştir. ROC eğrisi ayrıca kronik hastalık varlığında PIM'in performansının kabul edilebilir olduğunu göstermiştir. Sonuç: Her iki skorlama yönteminin infantlarda mortaliteyi belirlemede düşük performans gösterdiği, PIM skorunun ülkemiz koşulları ve toplumun karakteristikleri doğrultusundaki ek düzenlemeler ile daha başarılı olabileceği kanısına varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: İnfant, yoğun bakım, mortalite, PIM skoru, PRISM skoru

Aslı Kızılgüneşler Aslan, Feyza Umay, Oya Halıcıoğlu, Sümer Sütçüoğlu, Berrak Sarıoğlu, Işın Yaprak. Determination of Mortality Risk of Infants in Intensive Care Unit PRISM and PIM Scoring. Anatol J Med . 2004; 14(1): 41-48
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale