E- ISSN: 3023-6215
Prostate Calcification: Risk Factor For Prostate Cancer? [Anatol J Med ]
Anatol J Med . 2012; 22(1): 45-48 | DOI: 10.5222/terh.2012.38802

Prostate Calcification: Risk Factor For Prostate Cancer?

Özgür Çakmak1, Hüseyin Tarhan1, Gökhan Koç1, Ersin Konyalıoğlu1, Taner Divrik1, Ferruh Zorlu1
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği Üroloji Kliniği

Aim: Prostatic calcification is usually encountered incidentally during transrectal ultrasonography while performing prostate biopsy or other radiological investigations which could be done for some other reasons. Although prostatic calcification is a common manifestation discovered fortuitously the clinilical significance of this entity has not been well established yet. We evaluated prostatic calcification as a risk factor for prostate cancer. Material and Method: 217 patient who underwent prostate biopsy with prostate cancer suspicion were enrolled the study. Abnormal digital rectal examination findings and/or PSA values higher than 2,5 ng/dl are considered as prostate biopsy indications. According the histopathological reports of biopsy materials patients are enrolled BPH, prostatitis and prostate cancer groups respectively. Statistics were calculated with SPSS software version 15.0 and all hypothesis tests were performed at the.05 level of significance. Findings: Mean age and PSA of patients were 64.46 ± 8.35 (44-90 age), 13.4 ± 19.09 ng/dl (2.34-147 ng/dl) respectively. Prostatic calcification was encountered in 107 patients (49.3%) and not in 110 patients (50.7%) (p>0.05). After comparing all groups according to presence of calcification we found significant difference in BPH and postate cancer groups but no difference was seen in prostatitis group. Also prostate calcification percentage was statistically higher in prostate cancer group than others (p<0.05). Conclusion: The significance of prostate calcification in urologic diseases has not been well established yet. Although the prostatic calcification was detected in higher rates in prostate cancer patients than BPH or prostatitis patients, more detailed studies are needed to enlighten the relationship between inflammation, calcification and prostate cancer.

Keywords: Prostate calcification; Inflammation; Prostate cancer.

Prostat Kireçlenmesi: Prostat Kanseri İçin Risk Faktörü Mü?

Özgür Çakmak1, Hüseyin Tarhan1, Gökhan Koç1, Ersin Konyalıoğlu1, Taner Divrik1, Ferruh Zorlu1
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği Üroloji Kliniği

Giriş: Prostatik kireçlenme prostat biyopsisi sırasında kullanılan transrektal ultrasonografi sırasında veya diğer nedenlerle yapılan radyolojik görüntülemeler esnasında sıklıkla rastlantısal olarak saptanmakla birlikte klinik önemi henüz net olarak ortaya konulamamıştır. Bu çalışmamızda prostat kalsifikasyonunun prostat kanseri için bir risk faktörü oluşturup oluşturmadığını araştırdık. Gereç ve Yöntem: Prostat kanseri şüphesi ile prostat biyopsisi yapılan 217 hasta çalışmaya alındı. Prostat biyopsisi endikasyonu anormal parmakla rektal muayene (PRM) bulguları ve/veya Prostat Spesifik antijenin (PSA) 2,5 ng/ml üzerinde olması idi. Hastalar incelenen biyopsi materyallerinin sonuçlarına göre Benin Prostat Hiperplazisi (BPH), prostatit ve prostat kanseri olarak 3 gruba ayrıldı. Bütün veriler SPSS-15.0 versiyonu kullanılarak p<0.05 değeri ile değerlendirdi. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 64.46 ± 8.35 (44-90 yaş), ortalama PSA 13.4 ± 19.09 ng/dl (2.34-147 ng/dl) idi. Kireçlenme saptanmayan hasta sayısı 110 (% 50.7), saptanan hasta sayısı 107 (% 49.3) idi (p>0.05). Her grubu kendi içinde kireçlenme saptanma oranı açısından karşılaştırdığımızda, BPH’da ve prostat kanserinde kireçlenme varlığı açısından anlamlı farklılık saptarken prostatit saptanan hastalarda farklılık saptamadık. Üç grubu kireçlenme oranları açısından birbiri ile karşı-laştırdığımızda ise özellikle prostat kanserinde kireçlenme oranını diğer gruplara göre anlamlı olarak daha yüksek bulduk (p<0.05). Sonuç: Prostat kireçlenmenin ürolojik hastalıklardaki klinik önemi net olarak henüz ortaya konulamamıştır. Her ne kadar çalışmamızda prostat kireçlenmesini prostat kanseri saptanan hastalarda BPH ve prostatit saptanan hastalara göre anlamlı olarak yüksek saptasak da inflamasyon, kireçlenme ve prostat kanseri arasındaki ilişkinin aydınlatılması için daha kapsamlı çalışmalara gerek duyulmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Prostat kireçlenmesi; İnflamasyon; Prostat kanseri

Özgür Çakmak, Hüseyin Tarhan, Gökhan Koç, Ersin Konyalıoğlu, Taner Divrik, Ferruh Zorlu. Prostate Calcification: Risk Factor For Prostate Cancer?. Anatol J Med . 2012; 22(1): 45-48
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale