E- ISSN: 3023-6215
Recurrent Cystine Stones in Both Kidneys [Anatol J Med ]
Anatol J Med . 1999; 9(2): 107-110 | DOI: 10.5222/terh.1999.50945

Recurrent Cystine Stones in Both Kidneys

Nejat Aksu1, Sıtkı İsenlik1, Halil Aydınlıoğlu1, Savaş Kansoy1
SSK Tepecik Eğitim Hastanesi Çocuk Kliniği Nefroloji Birimi, İzmir

Cystinuria is an inborn error in transportation of the dibasic aminoacids (cystine, ornithine, arginine and Iysine) that results in excessive urinary excretion of these products. The only known complication of this familial disease is the fonnation of urinary calculi owing to the low solublity of cystine. The sulphur content of cystine gives these stones their radioopaque appearence. In this case report, we present a 6 year old boy with bilateral renal calculi detected in plain roentgenogram of abdomen. The further investigations on this patient reached the diagnosis of cystinuria.

Keywords: Dibasic aminoacids transport defect, Urolithiasis

İki Böbrekte Tekrarlayan Sistin Taşları

Nejat Aksu1, Sıtkı İsenlik1, Halil Aydınlıoğlu1, Savaş Kansoy1
SSK Tepecik Eğitim Hastanesi Çocuk Kliniği Nefroloji Birimi, İzmir

Sistinüri, dibazik aminoasitlerin (lizin, arginin, ornitin ve sistin) taşınmasında eksiklik olan doğumsal bir hastalık olup, bu ürünlerin idrarda çok fazla atılmasıyla sonuçlanır. Bu ailevi hastalığın bilinen tek komplikasyonu, sistinin düşük çözünürlüğüne bağlı üriner taşların oluşmasıdır. Sistinin sülfür bileşeni, bu taşların ışın geçirmesini önlemektedir. Bu yazımızda direkt karın grafisinde iki taraflı böbrek taşları saptanan 6 yaşında bir erkek olgu sunulmaktadır. Olgu üzerinde yapılan ileri araştırmalar sonucunda sistinüri tanısına ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Dibazik aminoasit taşıma bozukluğu, ürolitiyazis

Nejat Aksu, Sıtkı İsenlik, Halil Aydınlıoğlu, Savaş Kansoy. Recurrent Cystine Stones in Both Kidneys. Anatol J Med . 1999; 9(2): 107-110
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale