E- ISSN: 3023-6215
Central Neurogenıc Vertigo: Two Patients [Anatol J Med ]
Anatol J Med . 2000; 10(1): 51-54 | DOI: 10.5222/terh.2000.78084

Central Neurogenıc Vertigo: Two Patients

Metin Murat Özçelîk1, Mustafa Özkan1, Fadime Güven1, Yaşar Zorlu1
SSK Tepecik Eğitim Hastanesi Nöroloji Kliniği, İzmir

Intractable vertigo attacks can be seen in the ischemic lesions of unilateral vestibuler cortex. We present here two central neurogenic vertigo patients diagnosed by advanced neuroradiologic procedures. In 40 years old male who had nausea, vomiting, ataxia; 41 years old female who had intractable vertigo and ataxia, parietal lob ischemia was diagnosed by Single Photon emission Computed Tomography (SPECT) in the former and Position Emission Tomography (PET) in the later patient. Central origin must be considered in the patients who had intractable vertigo, nausea, vomiting, ataxia and advanced neuroradiologic diagnostic procedures must be performed.

Keywords: Vestibuler cortex, Nystagmus

Santral Kökenli Vertigo: İki Olgu

Metin Murat Özçelîk1, Mustafa Özkan1, Fadime Güven1, Yaşar Zorlu1
SSK Tepecik Eğitim Hastanesi Nöroloji Kliniği, İzmir

Vestibuler korteksin tek taraflı iskemik lezyonlarında dirençli vertigo atakları görülebilmektedir. Kliniğimizde izlenen ve ileri nöroradyolojik yöntem ile santral kökenli veritgo tanısı alan iki olgu sunulmaktadır. Baş dönmesi, bulantı, kusma yakınması ile başvuran 40 yaşındaki erkek hastamızda Single Photon Emission, Computed Tomograpy (SPECT) ile ve yine tedaviye dirençli baş dönmesi, denge kusuru yakınması ile başvuran 41 yaşındaki kadın hastamızda da Position Emission Tomograpy (PET) ile tskeminin non-dominat hemisfer paryetal lobjda olduğu saptandı. Bu şekilde tedaviye dirençli vertigo, bulantı kusma ve denge kusurlu olgularda santral orijin de düşünülmeli ve ileri yöntemlerle aratışırmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Vestibuler korteks, Nistagmus

Metin Murat Özçelîk, Mustafa Özkan, Fadime Güven, Yaşar Zorlu. Central Neurogenıc Vertigo: Two Patients. Anatol J Med . 2000; 10(1): 51-54
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale