E- ISSN: 3023-6215
The preferance of physical medicine and rehabilitation residents regarding botulinum toxin injection techniques [Anatol J Med ]
Anatol J Med . 2017; 27(1): 52-56 | DOI: 10.5222/terh.2017.052

The preferance of physical medicine and rehabilitation residents regarding botulinum toxin injection techniques

Ömer Dikici1, Alper Murat Ulaşlı2, Aylin Dikici3, Hasan Toktaş4, Ümit Dündar4
1Department Of Physical Medicine And Rehabilitation, İzmir Military Hospital, İzmir, Turkey
2Department Of Physical Medicine And Rehabilitation, Ankara Physical Medicine And Rehabilitation Training And Research Hospital, Ankara, Turkey
3Department Of Physical Medicine And Rehabilitation, Tepecik Training And Research Hospital, İzmir, Turkey
4Department Of Physical Medicine And Rehabilitation, Afyon Kocatepe University, Afyonkarahisar, Turkey

INTRODUCTION: Botulinum toxin type-A is frequently injected for focal treatment of spasticity which it is appear in post-stroke, traumatic brain, spinal cord injury, multiple sclerosis and cerebral palsy at the rehabilitation clinics. Manual injection without guidence, electromyography-electrical stimulation guided and ultrasonography guided interventions are commonly used in botulinum toxin injections. In this study, we aimed to learn preferences and reasons of the residents for botulinum toxin injection tecniques.
METHODS: Twelve physical medicine and rehabilitation residents who have applied at least five times each of these techniques under the supervision completed survey questionnaire.
RESULTS: The application techniques are preferred for their following features; reliability, effectiveness, size and location of the muscle to be applied. The most common preferred technique in upper extremity application is ultrasonography. Reliability was in the forefront of the first preference of ultrasonography. However, in lower extremity injections, the residents first choice was manual injection, and ultrasonography was the second. In pediatric patients, the first choice was ultrasonography. The choice of the applied intervention technique was also differing depending on the muscle location and size. Residents preferred manual injection for gastrocnemius-soleus and biceps; ultrasonography for tibialis posterior, forearm and hand muscles.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The residents preferences were affected with the muscle size and location, the time required for, the reliability of the methods. Accordingly, they preferred ultrasonography for forearm and hand muscles, and difficultly localized leg muscles. For easily localized leg muscles, they preferred manual injection technique because they found it a practical and quick method.

Keywords: botulinum, educational activities, intramuscular injections

Fiziksel tıp ve rehabilitasyon asistan hekimlerinin botulinum toksin enjeksiyon tekniği seçimleri

Ömer Dikici1, Alper Murat Ulaşlı2, Aylin Dikici3, Hasan Toktaş4, Ümit Dündar4
1İzmir Asker Hastanesi, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Kliniği, İzmir
2Ankara Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Kliniği, Ankara
3Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Kliniği, İzmir
4Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı, Afyonkarahisar

GİRİŞ ve AMAÇ: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon kliniklerinde inme, travmatik beyin, spinal kord yaralanması, multipl skleroz ve serebral palsi gibi hastalıklarda ortaya çıkan fokal spastisite tedavisinde botulinum toksin tip-A enjeksiyonu sıklıkla uygulanmaktadır. Botulinum toksin tip-A uygulamalarında manuel enjeksiyon, elektromiyografi-elektriksel stimülasyon ve ultrasonografi eşliğinde yapılan enjeksiyonlar sıklıkla kullanılan tekniklerdir. Bu çalışmadaki amacımız fiziksel tıp ve rehabilitasyon kliniğinde çalışan asistan hekimlerin botulinum toksin tip-A enjeksiyonunda tercihlerini ve bunun sebeplerini değerlendirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu tekniklerinden her birini hastalara en az 5 kez öğretim üyesi eşliğinde uygulayan 12 tane asistan hekime hazırladığımız formdaki sorular yöneltildi.
BULGULAR: Uygulama tekniği tercih edilirken en çok dikkat edilen hususlar etkinlik, uygulanacak kasın lokalizasyonu, kısa sürede uygulayabilme, uygulanacak kasın ebatı ve tekniğin güvenilirliğiydi. Üst ekstremite uygulamalarında en sık tercih edilen ultrasonografiydi. Ultrasonografinin ilk tercih edilmesinde güvenilirlik ön plandaydı. Ancak alt ekstremite uygulamalarında asistan hekimlerin ilk tercihi manuel enjeksiyon iken ultrasonografi ikinci sırada tercih edilmekteydi. Pediatrik hastalarda da ilk tercih ultrasonografiydi. Kasların lokalizasyonu ve ebatlarına bağlı olarak uygulanacak tekniğin seçimi değişmekteydi. Asistan hekimler gastro-soleus ve biseps için manuel enjeksiyonu, tibialis posterior ile önkol ve el kasları için ultrasonografiyi kullanmayı tercih etmekteydiler.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Asistan hekimlerin tercihleri kasların lokalizasyonu ve ebatlarından, uygulama için gereken zamandan ve tekniğin güvenilirliğinden etkilenmektedir. Her ne kadar önkol ve el kasları ile bacağın zor lokalize edilen kasları için ultrasonografiyi tercih etmelerine rağmen kolayca lokalize edilen bacak kasları için manuel enjeksiyonu tercih etmektedirler. Çünkü manuel enjeksiyonun pratik ve hızlı uygulanabilen bir yöntem olduğunu düşünmektedirler.

Anahtar Kelimeler: botulinum, eğitim etkinlikleri, intramusküler enjeksiyonlar

Ömer Dikici, Alper Murat Ulaşlı, Aylin Dikici, Hasan Toktaş, Ümit Dündar. The preferance of physical medicine and rehabilitation residents regarding botulinum toxin injection techniques. Anatol J Med . 2017; 27(1): 52-56

Corresponding Author: Ömer Dikici, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale