E- ISSN: 3023-6215
Rates of Deliveries with Vacuum Extraction and the Relationship Between Maternal Age, Parity and Neonatal APGAR Scores [Anatol J Med ]
Anatol J Med . 2017; 27(1): 42-46 | DOI: 10.5222/terh.2017.042

Rates of Deliveries with Vacuum Extraction and the Relationship Between Maternal Age, Parity and Neonatal APGAR Scores

Şükrü Budak1, Muzaffer Temur2, Yasemin Kılıç Öztürk3, Özgür Yılmaz4, Hese Cosar5, Pelin Özün Özbay6, Engin Korkmazer2, Emin Üstünyurt2
1Diyarbakır Obstetrics And Pediatrics Hospital Department Of Obstetrics And Gynecology
2Bursa Şevket Yılmaz Training And Research Hospital Department Of Obstetrics And Gynecology
3İzmir Tepecik Training And Research Hospital Deparment Of Family Physicians İzmir, Turkey
4Manisa Merkezefendi State Hospital Department Of Obstetrics And Gynecology
5Manisa Merkezefendi State Hospital Department Of Pediatrics
6Aydın Private Liva Hospital Department Of Obstetrics And Gynecology

INTRODUCTION: The aim of this study is to investigate the rate of vacuum extraction impact on parity and intrauterine fetal condition
METHODS: This study was conducted at Diyarbakır Maternity Hospital in Turkey during 2012 by the 20050 newborns who were delivered at the obstetrics/gynecology clinics. Two hundred and forty nine of them were vacuum deliveries. Parity, maternal age, gestational duration, birth weight and APGAR(Activity,Pulse,Grimace,Appearance,Respiration) scores were recorded for each delivery.
RESULTS: Vacuum extraction was conducted in 249 cases (1.24 %). The features and outcomes of the 249 vacuum assisted deliveries were as follows. Average maternal age was 23,56±4,27 years, average gestational age was 38.73±1.56 weeks and average parity was 1.95±1.57. The average APGAR scores of the newborns were 7.43±1.33 by the first minute and 9.24±1.29 by the fifth minute.
Parity and neonatal birth weights were positively correlated with gestational duration. APGAR scores observed by the first and fifth minutes were negatively correlated with parity. There was no correlation between neonatal birth weights and APGAR scores at any time.
Parity was the only effective parameter on the APGAR scores by both the first and fifth minutes.

DISCUSSION AND CONCLUSION: According to the results of this study, vacuum extraction delivery rates are lower than most of the developed countries. Cesarean section rates were %25.4. Cesarean rates were higher than the suggested cesarean rates (%15) by World Health Organisation(WHO). Parity is the major factor that effect the APGAR scores of the neonates. Vacuum extraction may be suggested more often especially for the deliveries of low parity women to decrease the cesarean section rates.

Keywords: vacuum assisted delivery, cesarean section, APGAR score, neonatal outcome

Vakumla doğum oranlarının maternal yaş, parite ve neonatal apgar skorları ile ilişkisi

Şükrü Budak1, Muzaffer Temur2, Yasemin Kılıç Öztürk3, Özgür Yılmaz4, Hese Cosar5, Pelin Özün Özbay6, Engin Korkmazer2, Emin Üstünyurt2
1Diyarbakır Kadın Doğum Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Kliniği
2Bursa Şevket Yılmaz Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Kliniği
3İzmir Tepecik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği
4Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Kliniği
5Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Kliniği
6Aydın Özel Liva Hastanesi

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, vakum ile doğum oranlarının belirlenmesi ve bu yöntemin gebelik sayısı ve intrauterin fötal durum ile ilişkisinin saptanmasıdır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmaya Diyarbakır Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Kadın Doğum Kliniği’nde 2012 yılı boyunca doğan 20050 yenidoğan katılmıştır. Bu bebeklerin 249 tanesinde doğum esnasında vakum yöntemi uygulanmıştır. Gebelik sayısı, anne yaşı, gebelik haftası, doğum kilosu ve APGAR (Activity,Pulse,Grimace,Appearance,Respiration) skorları her bir yenidoğan için kaydedilmiştir.
BULGULAR: Vakum uygulanan doğumlar tüm doğumlar arasında 1.24% (n: 249) olarak saptanmıştır. Gebelik sayısı ve yenidoğan doğum kilusu gebelik haftası ile pozitif korelasyon göstermiştir. Birinci ve beşinci dakika APGAR skorları gebelik sayısı ile negative ilişki göstermekteydi. Yenidoğan doğum kilosu ve APGAR skorları arasında herhangi bir ilişki saptanmadı. Birinci ve beşinci dakika APGAR skorları üzerine etkili olan tek parameter gebelik sayısı olarak bulundu.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Vakum eşliğinde doğum son zamanlarda pek kullanılmayan bir method olup bu çalışmanın sonuçlarına göre vakum ile doğum oranı çoğu gelişmiş ülkeye göre düşük olarak saptanmıştır. Sezaryen oranları %25.4 idi. Sezaryen doğum oranları DSÖ tarafından önerilen oranların (15%) oldukça üzerinde bulunmuştur. Gebelik sayısı yenidoğan APGAR skorunu etkileyen en önemli faktördür. Vakum ile doğurtma düşük gebelik sayısı bulunan kadınlarda sezaryen oranlarını da düşürmeye yönelik olarak önerilebilecek bir yöntem olabilir.

Anahtar Kelimeler: vakum ile doğum, sezaryen doğum, APGAR skoru, yenidoğan iyiliği

Şükrü Budak, Muzaffer Temur, Yasemin Kılıç Öztürk, Özgür Yılmaz, Hese Cosar, Pelin Özün Özbay, Engin Korkmazer, Emin Üstünyurt. Rates of Deliveries with Vacuum Extraction and the Relationship Between Maternal Age, Parity and Neonatal APGAR Scores. Anatol J Med . 2017; 27(1): 42-46

Corresponding Author: Muzaffer Temur, Türkiye
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale