E- ISSN: 3023-6215
Postpartum fatigue, self-care power of women and related factors [Anatol J Med ]
Anatol J Med . 2017; 27(3): 186-196 | DOI: 10.5222/terh.2017.186

Postpartum fatigue, self-care power of women and related factors

Nagihan Aktaş1, Zekiye Karaçam2
1Private Sada Hospital Neonatal Intensive Care Unit, Menemen Izmir
2Adnan Menderes University Faculty of Health Sciences, Division of Midwifery, Aydın, Turkey

INTRODUCTION: The aim of the study was to determine postpartum fatigue, self-care power, the relationship between self-care power of women and postpartum fatigue in the postpartum second month and related factors.
METHODS: This is a cross-sectional study and included 313 women determined with convenience sampling method in postpartum second month. Research data were collected with a questionnaire including questions about demographics and independent variables tested, Visual Analog Scale for Fatigue, Self- Care Power Scale, Edinburgh Postpartum Depression Scale, and the Multidimensional Perceived Social Support Scale. Data were analyzed using descriptive statistics, correlation and multiple regression analysis.
RESULTS: The mean age of the women included in the study was 25.36 ± years (standard deviation = 3.67, range: 18-35). Of all women, 57.6% were primary school and secondary school graduates, 77.3% were housewives, and 31.0% had health insurance. Negative correlation was between the fatigue scores and self- care power (r = -0.183, p<0.001), the social support (r = -0.131, p<0.05) and the energy (r = -0.318, p<0.001), and positive correlation was between the fatigue score and depression (r = 0.173, p<0.001). Analyses performed to determine factors associated with fatigue and energy symptom scores, revealed a positive relation between fatigue and being a secondary school graduate of husband, and between energy and having high income levels. It was determined a negative relation between the self-care power of women and the lack of social security, the number of living children, fatigue, lack of supportive persons in housework and baby care, and a positive relation between the self-care power of women and perceived social support, having a university education, spouses’ age, anaemia
DISCUSSION AND CONCLUSION: This study revealed that postpartum fatigue affected negatively the self-care power of women. It could contribute to the protection and improvement of the baby's and mother’s health with the evaluating of postpartum fatigue and improving the coping with fatigue symptoms in the planning and serving of postpartum care serves.

Keywords: Postpartum, fatigue, maternal health, care, nursing, midwifery

Doğum sonrası yorgunluk, kadının öz-bakım gücü ve ilişkili faktörler

Nagihan Aktaş1, Zekiye Karaçam2
1Özel Sada Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, Menemen İzmir
2Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ebelik Bölümü

GİRİŞ ve AMAÇ: Araştırmanın amacı kadınların doğum sonrası ikinci ayında görülen yorgunluk düzeyi, öz-bakım gücü, yorgunluk ile öz-bakım gücü arasındaki ilişki ve ilişkili faktörleri belirlemekti.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Araştırma analitik-kesitsel olarak gelişigüzel örnekleme yöntemi ile belirlenen 313 doğum sonrası kadın ile yapılmıştır. Araştırmanın verileri kadınların tanıtıcı ve bağımsız değişkenlerinin sorgulandığı soru formu, Yorgunluk İçin Görsel Benzerlik Skalası, Öz-bakım Gücü Ölçeği, Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, korelasyon ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır.
BULGULAR: Kadınların yaş ortalaması 25,36±3,67 (aralık: 18-35) idi. Kadınların %57,6’sının ilk ve orta eğitiminde ve %77,3’ünün ev hanımı oldukları ve % 31,0’ının sağlık güvencesinin bulunmadığı bulunmuştur. Kadınların yorgunluk puanı ile öz-bakım gücü (r = -0,183; p<0,001), sosyal destek (r = -0,131; p<0,05) ve enerji (r = -0,318; p<0,001) puanları arasında negatif, yorgunluk puanı ile doğum sonrası depresyon (r = 0,173; p<0,001) puanları arasında pozitif korelasyonun bulunduğu saptandı. Yorgunluk ve enerji semptom puanları ile ilişkili değişkenleri belirlemek için yapılan analiz yorgunluk ile eşin ortaokul eğitiminde olması ve enerji ile algılanan gelir düzeyi arasında pozitif ilişkinin olduğunu göstermiştir. Kadınların öz-bakım gücü ile sosyal güvencenin olmaması, yaşayan çocuk sayısı, yorgunluk, ev işlerinde ve bebek bakımında destek olan birinin bulunmaması arasında negatif ve algılanan sosyal destek, üniversite eğitimine sahip olma, eş yaşı ve anemi varlığı arasında pozitif ilişkinin olduğu saptanmıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu araştırma doğum sonrası yorgunluğun annenin öz-bakım gücünü olumsuz etkilediği sonucunu ortaya koymuştur. Doğum sonrası bakım hizmetlerinin planlanması ve sunumunda, postpartum yorgunluğun değerlendirilmesi ve kadının yorgunluk semptomu ile baş etme yöntemlerinin geliştirmesi ile anne ve bebek sağlığının korunması ve gelişimine katkı sağlayabilir.

Anahtar Kelimeler: Doğum sonrası dönem, yorgunluk, anne sağlığı, bakım, hemşirelik, ebelik

Nagihan Aktaş, Zekiye Karaçam. Postpartum fatigue, self-care power of women and related factors. Anatol J Med . 2017; 27(3): 186-196

Corresponding Author: Zekiye Karaçam, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale