E- ISSN: 3023-6215
Growth Hormone Therapy For Various Short Stature [Anatol J Med ]
Anatol J Med . 1993; 3(1): 9-20 | DOI: 10.5222/terh.1993.85594

Growth Hormone Therapy For Various Short Stature

Işın Yaprak1, Figen Koloğlu1, Şule Can1, Ebru Özerkan1, Nejat Aksu1
SSK Tepecik Hastanesi Çocuk Klinikleri, İzmir

The advent of recombinant DNA technology has opened a new frontier in the treatment of growth disorders in pediatric endocrinology. Sufficient quantities of growth hormone (GH) are now available, not only for the long-term treatment of GH-deficient children but potentially for the treatment of non-GH-deficient patients with other disorders of short stature. This article reviews recent developments in the use of growth hormone for non-classic indications of GH therapy. Short-term studies have demonstrated an improvement in the growth rates of subjects with isolated short stature, Turner syndrome and chronic renal failure. However, the long-term efficacy and possible adverse effects of GH treatment is not yet known. Until more experience accumulates, GH-deficiency should remain the primary indication for growth hormone treatment.

Keywords: Children, Growth Disorder, rBH treatment

Çeşitli Boy Kısalıklarında Büyüme Hormonu Tedavisi

Işın Yaprak1, Figen Koloğlu1, Şule Can1, Ebru Özerkan1, Nejat Aksu1
SSK Tepecik Hastanesi Çocuk Klinikleri, İzmir

Rekombinan DNA teknolojisi ile biyosentetik insan hipofizer büyüme hormonunun elde edilebilmesi, pediatrik endokrinolojide bir çığır açmıştır. Büyüme hormonu (BH) artık 40 yıl önce olduğu gibi, yalnız, idiopatik veya organik nedenli eksikliğinde değil, normal, düşük veya yüksek düzeylerde olduğu ancak çeşitli nedenlerle kısa boyla sonuçlanan durumlarda da kullanılabilecektir. 1985 yılından beri, rekombinan büyüme hormonu (rBH) endokrin ve non-endokrin kökenli pekçok boy kısalığında, ülkeler düzeyinde, geniş çaplı çalışmalara konu olmuştur. Çalışmaların yoğunlaştığı konular konstitusyonel büyüme ve gelişme geriliği, kromozomal hastalıklardan Turner sendromu ve kronik hastalıkların seyri sırasında gelişen boy kısalığı nedenlerinden kronik böbrek yetmezliği'dir. Yapılan çalışmalarda, rBH ile elde edilen olumlu sonuçlara karşın, henüz elimizde uzun vadeli sonuçlar yoktur. Ayrıca çok pahalı bir tedavi yöntemi olduğu da unutulmamalıdır. Sonuç olarak rBH tedavisi için hastalar titizlikle seçilmeli, kısa boy nedeni kanıtlanmah, laboratuvar testleri doğru olarak yapılmalı ve yorumlanmalı, kimlerin nasıl tedavi edileceği iyi bilinmelidir. Halen kesin veriler elde edilinceye kadar büyüme hormonu eksikliği, rBH tedavisinde endikasyon olmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Çocukluk, Büyüme Bozukluğu, rBH tedavisi

Işın Yaprak, Figen Koloğlu, Şule Can, Ebru Özerkan, Nejat Aksu. Growth Hormone Therapy For Various Short Stature. Anatol J Med . 1993; 3(1): 9-20
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale