E- ISSN: 3023-6215
Self-Reported Prevalence of Tobacco Use; Including the Fagerstrom Test, among an Universi-ty Students, Turkey [Anatol J Med ]
Anatol J Med . 2018; 28(1): 33-38 | DOI: 10.5222/terh.2018.033

Self-Reported Prevalence of Tobacco Use; Including the Fagerstrom Test, among an Universi-ty Students, Turkey

Hüseyin Elbi1, Ayse Aktas2, Suheyla Rahman3, Selim Altan4, Beyhan Cengiz Ozyurt5
1Department Of Family Medicine, Celal Bayar University, Faculty Of Medicine, Manisa, Turkey
2Department Of Internal Medicine, Celal Bayar University, Faculty Of Medicine, Manisa, Turkey
3Department Of Medical Education, Celal Bayar University, Faculty Of Medicine, Manisa, Turkey
4Department Of Medical History And Ethics, Celal Bayar University, Faculty Of Medicine, Manisa, Tur-key
5Department Of Public Health, Celal Bayar University, Faculty Of Medicine, Manisa, Turkey

INTRODUCTION: Tobacco use is the most important public health concern worldwide, particularly in developing countries. It is estimated that 1.7 billion people worldwide will be smokers by 2025 if any intervention do not made. Turkey took an important step in the fight against smoking with the introduction of the project ‘smokeless airspace’ in May 2009. The aim of this study is to evaluate the prevalence of smoking and characteristics of smokers among undergraduates attending the Celal Bayar University, Manisa, Turkey.
METHODS: This cross-sectional study was conducted from March 2015 to June 2015 among students of the Celal Bayar University, Manisa, Turkey. A self-administered questionnaire was used to obtain sociodemographic data and determine smoking behaviour and nicotine dependence among college students. Statistical analyses were performed using descriptive statistics to measure the prevalence of smoking and determine associations between dependent and independent variables.
RESULTS: Of the 2170 respondents, 518 (23.9%) were current smokers, comprising 312 (60.2%) males and 206 (39.8%) females. Cigarette smoking was significantly associated with having friends who smoked, male gender, and parental smoking. Based on the Fagerstrom Tolerance Test, 8.9% of students were identified as being addicts. The chi-square test was used to compare categorical variables.
DISCUSSION AND CONCLUSION: It is required the effective smoking-intervention programs, such as continuous education of the negative effects on human health from smoking and assess to support from experts and stronger policy measures, to promote the prevention of smoking among university students, besides the legal regulations, as ‘smokeless airspace’.

Keywords: Smoking, Prevalance, University Students

Üniversite Öğrencileri Arasında Tütün Kullanımı Prevalansı

Hüseyin Elbi1, Ayse Aktas2, Suheyla Rahman3, Selim Altan4, Beyhan Cengiz Ozyurt5
1Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
2Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
3Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Ana Bilim Dalı
4Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Ve Etiği Ana Bilim Dalı
5Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı

GİRİŞ ve AMAÇ: Tütün kullanımı, özellikle gelişmekte olan ülkelerde dünyadaki en önemli halk sağlığı olarak kabul edilmektedir. Herhangi bir müdahale yapılmazsa, 2025 yılına kadar dünyadaki 1.7 milyar insanın sigara içeceği tahmin edilmektedir. Türkiye, Mayıs 2009'da 'dumansız hava sahası' projesinin başlatılmasıyla sigara içilmesine karşı mücadelede önemli bir adım attı. Bu çalışmanın amacı, Celal Bayar Üniversitesi, Manisa, Türkiye'ye gelen lisans öğrencileri arasında sigara içme prevalansını ve sigara içenlerin özelliklerini değerlendirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Kesitsel tipteki bu araştırma Mart 2015 - Haziran 2015 tarihleri arasında Manisa, Celal Bayar Üniversitesi öğrencileri tarafından gerçekleştirildi. Sosyodemografik veriler ile üniversite öğrencileri arasında sigara içme davranışını ve nikotin bağımlılığını belirlemek için anket kullanıldı. Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek için tanımlayıcı istatistikler kullanıldı. Kategorik değişkenleri karşılaştırmak için ki-kare testi uygulandı.
BULGULAR: Ankete katılan 2170 katılımcının 518'i (% 23.9) [312 (% 60.2) erkek, 206 (% 39.8) kadın] mevcut sigara içiciydi. Sigara içimi erkek cinsiyet, anne-babanın ve arkadaşların sigara içme durumları ile anlamlı şekilde ilişkiliydi. Fagerstrom Tolerans Testine dayanarak, öğrencilerin% 8.9'u bağımlı olarak tanımlandı. Fagerström tarafından Nikotin Bağımlılığı Toleransına göre sigara bağımlılığı ilan edilen sigara içilen öğrenci sayısı 518'den (% 37,2) 193'tür.

TARTIŞMA ve SONUÇ: Yasal düzenlemelerin yanı sıra üniversite öğrencileri arasında sigarayı önlemeyi teşvik etmek için; sigaranın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin eğitim müfredatında sürekli olarak işlenmesi ve “'Dumansız hava sahası” gibi sigara içiciliğini azaltmaya yönelik politikaların daha güçlü ve etkili programlar ile desteklenmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Sigara, Prevalans, Üniversite Öğrencileri

Hüseyin Elbi, Ayse Aktas, Suheyla Rahman, Selim Altan, Beyhan Cengiz Ozyurt. Self-Reported Prevalence of Tobacco Use; Including the Fagerstrom Test, among an Universi-ty Students, Turkey. Anatol J Med . 2018; 28(1): 33-38

Corresponding Author: Hüseyin Elbi, Türkiye
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale