E- ISSN: 3023-6215
Diagnosis Of A Cranial Tumor After İntrathecal Morphine Analgesia For Radical Retropubic Prostatectomy [Anatol J Med ]
Anatol J Med . 2013; 23(1): 45-48 | DOI: 10.5222/terh.2013.07717

Diagnosis Of A Cranial Tumor After İntrathecal Morphine Analgesia For Radical Retropubic Prostatectomy

Mustafa Nuri Deniz1, Aylin İncesu1, Arzum Erakgün1, Erkin Özgiray2, Gülden Uğur1
1Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon ABD, İzmir, Türkiye
2Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroşirürji ABD, İzmir, Türkiye

Management of postoperative headache which developed after radical retropubic prostatectomy under general anesthesia and intrathecal morphine for postoperative analgesia was presented in this case. The patient, who received intrathecal morphine for postoperative analgesia, had nonpostural headache. After numbness at left part of his face and 4/5 paresis on his left extremities developed a month later. Following neurological examination, computed tomography of the brain revealed a posterior parieto-occipital mass. The mass removed by a craniotomy was medulloblastoma. If there is nonpostural headache after lumbar puncture, detailed clinical and radiological evaluation is important for to detect possible intracranial events.

Keywords: Headache, Intracranial Tumor, Lumbar Puncture.

Radikal Retropubik Prostatektomi İçin Yapılan İntratekal Morfin Analjezisi Sonrası Kraniyal Tümör Teşhisi

Mustafa Nuri Deniz1, Aylin İncesu1, Arzum Erakgün1, Erkin Özgiray2, Gülden Uğur1
1Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon ABD, İzmir, Türkiye
2Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroşirürji ABD, İzmir, Türkiye

Bu olgu sunumunda genel anestezi altında radikal retropubik prostatektomi geçiren ve postoperatif analjezi için intratekal morfin uygulanan bir olguda postoperatif gelişen baş ağrısına yaklaşım sunulmuştur. Postoperatif analjezi amacıyla intratekal morfin uygulanan olguda hastanın konumuyla ilişkili olmayan baş ağrısı başladı, 1 ay sonra yüzünün sol tarafında duyu kaybı ve sol ekstremitelerinde 4/5 güçsüzlük gelişti. Nörolojik bakı ve bilgisayarlı tomografi sonrası sağ arka parietooksipital kitle tanısı kondu. Kranyotomiyle çıkarılan kitlenin medulloblastom olduğu anlaşıldı.. Sonuç olarak lomber ponksiyon sonrası konuma bağlı olmayan baş ağrısı var ise kafaiçi oluşum için ayrıntılı klinik ve radyolojik değerlendirme yapılmasının uygun olacağı düşüncesindeyiz.

Anahtar Kelimeler: Baş Ağrısı, İntrakranial Tümör, Lomber Ponksiyon.

Mustafa Nuri Deniz, Aylin İncesu, Arzum Erakgün, Erkin Özgiray, Gülden Uğur. Diagnosis Of A Cranial Tumor After İntrathecal Morphine Analgesia For Radical Retropubic Prostatectomy. Anatol J Med . 2013; 23(1): 45-48
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale