E- ISSN: 3023-6215
Sleeping Disorders in lnfancy [Anatol J Med ]
Anatol J Med . 2003; 13(3): 171-175 | DOI: 10.5222/terh.2003.65627

Sleeping Disorders in lnfancy

Esra Arun Özer1, Babadır İşeri1, Gülben Sözen1, Yahya Aydın1, Mehmet Tellioğlu1, Gülben Sözen1, Ali Rahmi Bakiler1
SSK Tepecik Eğitim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Klinikleri, İzmir

Aim: Sleep problems in infancy are comman parental cancern usually related to social and cultural structure. Many parents therefore seek advice for their problematic social life. The aim of this study was to investigate the factors which may have effect on sleep problems in infancy. Methods: The study included 40 infants (age range: 6-24 months) who were refered to our hospital Pediatric Outpatient Clinic sleep problems lasting over 6 months period and 70 children with similar characteristics as a control group. The inclusian criteria were absence of any organic problem that may lead to sleeping disorders, birth weight over 2500 g and history of fullterm delivery. The data related to the factors which may have effect on sleep problems were obtained from the questinaire form completed by the infants' mothers. Results: Total sleep duration appeared similar in both groups, whereas waking frequencies significantly increased in infants with sleep problems (p=0.000). In contrast, age, birth weight, parental age, breastfeeding and starting to solid foods, number of family members and siblings and maternal education showed no significant group difference. However, paternal education was significantly fonger in the control group (p=0.008). In addition, using an object or rocking the baby while settling to sleep and sleeping in the light environment were alsa significant/y comman in the control group (p=0.000, p=0.04, p=0.004, respectively) whereas wrapping was significantly frequent in the study group (p=0.011). In contrast, feeding bejare sleep and co-sleeping with family did not show any group difference. Conclusion: We think that sleep problems in infancy are characterized by frequent night waking and related to settling methods to sleep, as well as parental behavior and sleeping environment.

Keywords: Sleep disorder, infancy, sleep

Süt Çocukluğu Döneminde Uyku Bozuklukları

Esra Arun Özer1, Babadır İşeri1, Gülben Sözen1, Yahya Aydın1, Mehmet Tellioğlu1, Gülben Sözen1, Ali Rahmi Bakiler1
SSK Tepecik Eğitim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Klinikleri, İzmir

Amaç: Süt çocukluğu döneminde uyku bozuklukları çok sayıda ailenin ortak yakınmasıdır. Ailelerin sosyal yaşantısını olumsuz yönde etkileyen bu durum, büyük ölçüde ailenin sosyokültürel yapısı ile ilişkilidir. Bu çalışmada, süt çocukluğu döneminde uyku bozukluğuna neden olan faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Hastanemiz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniklerine en az 6 aydır süregelen, uyku bozukluğu ile başvuran, organik patolojisi bulunmayan, doğum ağırlığı 2500 g üzerinde, zamanında doğmuş 6-24 ay arası 40 olgu ve aynı özelliklere sahip 70 kontrol olgu çalışma grubu olarak alınmıştır. Uyku bozukluğu üzerine etkili olan faktörler ile ilgili veriler olguların annelerine uygulanan anket formlarından elde edilmiştir. Bulgular: Uyku bozukluğu ile getirilen bebeklerde, uyku süresinin kontrol grubu ile yakınlık gösterdiği, gece uyanma sıklığının ise anlamlı olarak artmış olduğu görüldü (p=0.000). Buna karşın her iki grup arasında olgu yaşı, doğum ağırlığı, anne ve baba yaşı, anne sütü ile beslenme süresi, ek gıdalara başlangıç yaşı, ailedeki kişi ve kardeş sayısı ve anne eğitimi süresi yönünden anlamlı fark bulunmadı. Ancak kontrol grubunda babaların daha yüksek tahsilli olduğu gözlendi (p=0.008). Uyutulurken obje kullanımı, aydınlık ortamda uyuma yüzdesi ve saliayarak uyutma kontrol grubunda çalışma grubuna göre anlamlı derecede yüksek idi (sırasıyla p=0.000, p=0.04, p=0.004). Kundakla uyutma çalışma grubunda daha sık kullanılan bir yöntem olarak bulundu (p=0.011). Buna karşın uyutulmadan önceki beslenme özellikleri ve çocuğun uyuduğu yerin her iki grup için farklılık göstermediği dikkati çekti. Sonuç: Süt çocukluğu dönemindeki uyku bozukluklarının geceleri sık uyanma ile karakterize olduğu ve bebeğin uyutulma biçimi yanısıra ebeveynlerin tutumu ve uyuma ortamı ile ilişkili olabileceği kanısına varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Uyku bozukluğu, süt çocukluğu, uyku

Esra Arun Özer, Babadır İşeri, Gülben Sözen, Yahya Aydın, Mehmet Tellioğlu, Gülben Sözen, Ali Rahmi Bakiler. Sleeping Disorders in lnfancy. Anatol J Med . 2003; 13(3): 171-175
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale