E- ISSN: 3023-6215
Anatolian Journal of General Medical Research
Operative and Fluoroscopy Time in Pediatric Supracondylar Humeral Fracture Surgery: A Comparision Between Lateral Pinning and Cross Pinning Techniques [Anatol J Med ]
Anatol J Med . 2018; 28(1): 23-28 | DOI: 10.5222/terh.2018.023

Operative and Fluoroscopy Time in Pediatric Supracondylar Humeral Fracture Surgery: A Comparision Between Lateral Pinning and Cross Pinning Techniques

Hüseyin Tamer Ursavaş1, Mustafa İncesu2, Gökhan İlyas3
1Izmır Ataturk Education and Research Hospital
2Izmir Tepecik Education and Research Hospital
3Kutahya Tavsanli Hospital

INTRODUCTION: Although various treatment options have been described for treating this injury, in our study common types of treatment methods for 132 Gartner Type III supracondylar humerus fractures are examined. Cross pinning and Lateral Pinning (Lateral Divergent or Dorgan’s Lateral pinning) methods are included and fluoroscopy time, reduction time and pinning time are examined among other parameters.
METHODS: From January 2013 to January 2014 we retrospectively collected all childeren between 2 and 12 of age who had surgery for Gartland type III supracondylar humerus fracture in 12h time after the injury. From 132 patients, 68 patients were in cross pinning group and 64 patients were in lateral pinning group which was consising of 31 patients in divergant pinning and 34 patients in Dorgan's group. Minimum follow up time was 6 month after surgery and operation time, fluoroscopy time, reduction time, pinning time, neurovascular status of the extremity before and after treatment, Flynn criteria and postoperative complications are examined among other parameters.
RESULTS: Both groups had satisfactory results according to Flynn criteria. Lateral pinning tecniques significantly took more pinning time to have final pinning configuration than cross pinning group (p: 0,007). Although fluoroscopy time and total surgery time were longer in lateral pinning tecnique, it wasn't statistically significant. In subgroup analysis there weren't any statistically difference in any compared parameter between lateral divergent pin placement and Dorgan's lateral pin placement. Two patients, who were treated with cross pinning tecnique had ulnar palsy which completely resolved conservatively at fifth month postoperatively.
DISCUSSION AND CONCLUSION: It takes more attempt thus more time to achieve good configuration when lateral pinning methods are sellected to treat gartland type 3 injuries. In the other hand iatrojenic ulnar nerve injury is a problem with cross pinning technique.

Keywords: Dorgan, Pin, Floroscopy, Divergant, Supracondylar, Humerus, Pediatric

Pediatrik Suprakondiler Humerus Kırığında Ameliyat ve Floroskopi Süresi: Lateral ve Çapraz K Teli Tespiti Tekniklerinin Karşılaştırılması

Hüseyin Tamer Ursavaş1, Mustafa İncesu2, Gökhan İlyas3
1Izmir Ataturk Egt ve Aras. Hastanesi
2Izmir Tepecik Egt. ve Aras. Hastanesi
3Kutahya Tavşanlı Devlet Hastanesi

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu yaralanma için çeşitli tedavi yöntemleri tanımlanmışsa da çalışmamızda 132 Gartner tip III kırık için sıklıkla kullanılan tedavi yöntemleri incelenmiştir. Çapraz telleme ve lateralden telleme (Lateral diverjan veya Dorgan metodu) yöntemleri dahil edilerek floroskopi süresi, redüksiyon süresi ve tel tespiti süresi birçok diğer parametreyle birlikte incelenmiştir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ocak 2013'ten Ocak 2014'e kadar 2 ile 12 yaş arası Gartland tip III suprakondiler humerus kırığı sonrası 12 saat içinde cerrahi geçiren tüm hastalar çalışmaya alındı. 132 hastadan 68'i çapraz telleme grubundayken 64 hasta lateralden telleme grubunu oluşturmaktaydı. Lateral telleme grubu 31 diverjan telleme grubu ile 34 Dorgan tipi telleme grubundan oluşmaktaydı. Cerrahi sonrası minimum takip süresi 6 ay olmakla beraber ameliyat süresi, floroskopi süresi, redüksiyon süresi, tel tespit süresi, tedavi öncesi ve sonrası nörovasküler durum, Flynn kriterleri ve ameliyat sonrası komplikasyonlar diğer paramatrelerle beraber değerlendirildi.
BULGULAR: Her iki grupta da Flynn kriterlerine göre tatmin edici sonuçlar alınmıştır. Lateralden k teli tespit yöntemleri kullanıldığında çapraz telleme grubuna göre tel tespiti süresi açısından istatistiksel olarak daha uzun sürede ameliyatın son haline ulaşılmıştır (p: 0,007). Lateral k teli tespitinde floroskopi ve ameliyat süresi daha uzun sürse de istatistiksel olarak anlamlı değildi. Altgrup analizlerinde lateral diverjan tel tespitiyle Dorgan yöntemi tel tespiti karşılaştırıldığında herhangi bir parametrede istatistiksel fark saptanmadı. Çapraz telleme yöntemi kullanılan iki hastada ulnar palsi mevcuttu ancak beşinci ayda konservatif olarak tamamen gerilediği gözlemlendi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Gartland tip 3 yaralanmaların tedavisinde iyi bir tel dizilimi elde etmek için lateralden telleme yöntemleri kullanıldığında daha fazla deneme ve dolayısıyla daha fazla vakit gerekmektedir. Diğer taraftan iatrojenik ulnar sinir yaralanması çapraz telleme ile ilişkili bir problemdir.

Anahtar Kelimeler: Dorgan, Tel, Floroskopi, Diverjan, Suprakondiler, Pediatrik

Hüseyin Tamer Ursavaş, Mustafa İncesu, Gökhan İlyas. Operative and Fluoroscopy Time in Pediatric Supracondylar Humeral Fracture Surgery: A Comparision Between Lateral Pinning and Cross Pinning Techniques. Anatol J Med . 2018; 28(1): 23-28

Corresponding Author: Hüseyin Tamer Ursavaş, Türkiye
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale